De verkiezingen staan voor de deur en op 15 maart beslist Nederland wie er de komende jaren ons land besturen. Toch zien mensen politiek als iets dat ver weg staat en waar je het niet snel over hebt met anderen. Als je het er dan al over hebt is het vaak met vrienden die hetzelfde over dingen denken als jij, waardoor je onbewust in een politieke bubbel terecht komt. Het Amsterdamse initiatief Waaromkiesjij.nl wil deze bubbel doorbreken doormiddel van een “politiek speeddate platform”. Wij spraken met Sem en Ruben, twee van de zes initiatiefnemers van Waaromkiesjij.nl, om meer over het project te weten te komen.

Het plan om ‘Waaromkiesjij.nl’ te starten is twee maanden geleden in de woonkamer van huisgenoten Sem en Ruben ontstaan. Het idee is simpel: Waaromkiesjij.nl is een platform voor politiek speeddaten. Het doel is om Nederlanders met verschillende politieke achtergronden aan elkaar te koppelen en vervolgens in discussie te laten gaan. “Aan de hand van verschillende stellingen wordt het ijs gebroken en krijg je de kans buiten jouw politieke bubbel te treden. Je komt dus in gesprek met mensen die een heel andere kijk op dingen hebben.”, vertelt Sem.

Een ander belangrijk punt van ‘Waaromkiesjij.nl’ is de kiezers zelf bij het debat betrekken en de discussie niet alleen in Den Haag te laten voeren. Inmiddels staat het initiatief ruim een week online en weten al behoorlijk wat mensen de weg te vinden naar het politieke speeddate platform, vertelt Ruben: “Er zijn ruim 20.000 unieke politieke discussies gevoerd en de reacties zijn enorm positief. Dat heeft mij misschien nog wel het meest verbaast. Dat wij mensen een positieve ervaring kunnen geven in een toch wel inhoudelijk domein als politiek.“

Mensen hoeven het op ‘Waaromkiesjij.nl’ niet perse eens te worden of dichter bij elkaar te komen qua mening. Normale gesprekken voeren, andere inzichten horen en ervaringen delen is het waar het om gaat. Uiteraard gaan de heren zelf ook regelmatig in gesprek op het platform. Ruben vertelt hoe het hem toch op bepaalde onderwerpen ook aan het nadenken heeft gezet: “Laatst was ik in gesprek met een oudere man uit Amsterdam over de AOW-leeftijd. Ik als 25-jarige heb niet zoveel met dat onderwerp, maar hij vertelde mij dat hij zijn hele leeftijd al een zwaar beroep doet en hoe hij aan zijn standpunt kwam. Het is interessant om die kant van dat verhaal te horen.”

Waaormkiesjij.nl is een Echt Amsterdams initiatief dat er in slaagt mensen in gesprek te laten gaan over onderwerpen die normaal niet zo snel besproken worden met mensen waarmee je niet zo snel in contact komt. Een originele oplossing op een actuele kwestie en om die reden Echt Amsterdams. Gefeliciteerd! Probeer Waaromkiesjij.nl zelf een keer uit of kijk voor meer informatie op de Facebookpagina.