Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Who is Amsterdam Tours

Tijdens haar tour deelt Alexandra verhalen van gewone Amsterdammers. Zo ontdek je niet wat Amsterdam is, maar wie Amsterdam is.

Alexandra Gudowski vond het maar niks dat ze stage moest lopen in Amsterdam. Liever ging ze, net zoals haar klasgenoten, naar Amerika, Canada of Australië. Vanaf Hamburg, waar ze toen woonde, kon ze tenslotte ieder weekend naar Nederland als ze dat wilde. Maar eenmaal in Amsterdam wist ze niet hoe snel ze haar tas uit moest pakken om de stad in te gaan. Het klopte gewoon, ze was thuis. Inmiddels zijn we dertien jaar verder en is Alexandra Who Is Amsterdam Tours begonnen. Echt Amsterdams liep mee met de tour die niet gaat over wat Amsterdam is, maar wie Amsterdam is.

‘Ik begreep eerst nog niet zo goed waarom ik meteen verliefd werd op deze stad.’ Vertelt Alexandra. Het is een beetje vergelijkbaar met een liedje wat je voor het eerst hoort maar wat je meteen super mooi vind. En hoe vaker je luistert naar de vocals, de beat en de compositie, hoe beter je begrijpt waarom je er van houdt. Na mijn stage ben ik heel verdrietig terug naar Duitsland gegaan. Amsterdam bleef in mijn hart en na een paar jaar kwam ik terug om hier te werken. Voor mijn eerste baan leidde ik toeristen rond op de fiets. Toen mijn Nederlands beter werd, kon ik ook ander werk gaan doen. Na een aantal jaar dacht ik ineens: Het is tijd voor iets anders. Ik deed altijd veel tours, met familie bijvoorbeeld die langs kwam. Sommige tours werden bloedmooi verteld maar het ging toch vooral over de geschiedenis. Wat ik miste was het echte leven van Amsterdam. Maar wat is echt? Er zijn 900.000 Amsterdammers en volgens mij dus ook 900.000 echte verhalen. Ik heb er voor gekozen om acht persoonlijke verhalen te delen van Amsterdammers die onderwerpen leven waar Amsterdam bekend om staat.´

Deze Amsterdammers leven gewoon hun leven dus die staan niet als een attractie klaar om hun verhaal te vertellen. Tijdens de urenlange interviews met Alexandra hebben ze zich open gesteld en door de samenwerking met de storytelling school Mezrab, kan Alexandra deze verhalen nu zelf prachtig verwoorden.´Maar meestal hebben we geluk en is er iemand van deze acht mensen die tijdens mijn tour zijn of haar eigen verhaal kan vertellen.´ zegt ze vlak voordat de tour begint.

En vandaag is dat Ludo, die op het bankje voor zijn coffeeshop zit. Hij deelt zijn liefde voor Marihuana en zijn irritatie over het Nederlandse gedoog beleid. ´Want dat is eigenlijk gewoon kut geregeld.´ Ook de anderen verhalen worden verteld op plekken die voor de desbetreffende personen belangrijk zijn. Zo staan we bij het water terwijl we er achter komen hoe het dagelijks leven er uit ziet voor Ruud en zijn woonboot Marleen. We horen over Alex terwijl we in de fietsenstalling bij het centraal station staan. Hij kocht als kleine jongen een barrel op de vrijmarkt, knapte hem samen met zijn vader op en is nu een fietsenmaker die naar je toe komt als je een lekke band hebt. In de Westerstraat bij de winkel Moooi, vertelt Alexandra ons over Ari. Hij is de buurman van de designwinkel en besloot zijn winkel met tweedehands spullen voortaan ´Leeelijk´ te noemen. En zo zijn er nog vier gewone Amsterdammers die je leert kennen tijdens de tour.

´Ik wil toeristen en nieuwe Amsterdammers een andere connectie met de stad geven en haar beter te leren begrijpen. Met z´n allen maken we de stad tot wie ze is. Om Amsterdam maar weer met een liedje te vergelijken, met Who is Amsterdam leer je de componisten die de stad kleur geven, kennen.´

Dat hadden wij niet mooier kunnen verwoorden. Alexandra deelt met haar tour haar liefde voor de stad en laat het beeld zien van wat wij Amsterdammers zelf bij de stad hebben. ´Who is Amsterdam Tours´ is daarom Echt Amsterdams Erkend!

Willekeurig