Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Een zelf ontworpen 3D printer waarmee plastic afval van Amsterdamse ondernemers een nieuw leven krijgt

Iedereen is het er over eens: plastic recyclen is belangrijk. Maar bedrijven zijn nogal kieskeurig wat betreft het plastic dat ze gebruiken voor nieuwe producten. Een doorn in het oog voor Nout en Sam, de oprichters van vanPlestik. Zij ontwierpen in 2016 een machine waarmee je alle soorten plastic kunt hergebruiken. Echt Amsterdams wilde dit wel eens zien en ging langs bij deze jonge ondernemers die met hun uitvinding de stad verbeteren.

”3D printen vonden we altijd al vet. Het is een techniek waarmee je mooie organische vormen kunt maken en lekker kan experimenteren. Toch wordt deze techniek vaak gebruikt om onzinnige dingen te maken. Het werkt met een plastic draad, die normaal gesproken gemaakt is van nieuw plastic. Wij wilden graag met gerecycled plastic printen en toen we er achter kwam dat dit niet bestond, zijn we het zelf maar uit gaan zoeken.”

”Ik zag dat er een groot verschil is tussen soorten afval plastic. Je hebt het hoogwaardige soort wat al optimaal gerecycled wordt en je hebt de gemixte variant. Deze bestaat uit verschillende kleuren en materialen en wordt door de lagere kwaliteit aan de kant gezet in de recycle industrie.
In plaats van materiaal te gebruiken wat toch al gerecycled wordt, wilden wij juist iets gaan doen met dat andere deel. Maar als je van dit gemixte afval een dunne draad maakt voor een 3D printer, ontstaan er gaatjes in waardoor de draad breekt. Toen zijn we zelf een 3D printer gaan bouwen.” We lopen naar het grote gele gevaarte dat het middelpunt vormt van de bescheiden werkplaats in Amsterdam Noord. ”Kijk,” gaat Nout verder terwijl hij laat zien hoe zijn trots werkt. ”Bovenin de machine voer je de snippers plastic in. Deze snippers worden verwarmd en zo komt er aan de onderkant een dikke gesmolten draad uit waar je vormen mee kunt maken. Omdat deze draad veel dikker is dan een bij een normale 3D printer, maakt het niet uit als er eens een luchtbelletje of een stukje rubber in zit. En wordt het uiteindelijk toch een stevig en hoogwaardig eindproduct!”

”Afgelopen jaar hebben we onderzocht wat we met de machine kunnen doen. Zo kunnen we spullen maken en verkopen, of op aanvraag iets maken. Daarnaast hebben we hele leuke projecten lopen. Kijk, dit is een onderdeel van een standbeeld wat we in delen aan het printen zijn in opdracht van een kunstenaar. Deze ´Plastic Madonna´ wordt 12 meter lang en 4 meter hoog en zal voor honderd procent uit pet flesjes bestaan die mensen van straat hebben opgeraapt.”

”Op lokaal niveau kunnen we ook heel veel doen. Deze plastic bierfusten zijn van Brouwerij de Prael. Voorheen werden deze één keer gebruikt en weg gegooid. Er zit ergens een klein stukje metaal in waardoor recycle bedrijven er niks mee kunnen. Wij gaan er meubilair en zonneschermen van maken voor hun eigen terras. Voor een festivalorganisator gaan we nieuwe dingen maken van hun overgebleven festivalmuntjes. Zo sluiten we ook in Amsterdam de plastic kringloop.”

Als dat geen Echt Amsterdams Erkenning verdient, weten we het ook niet meer. vanPlestik is niet alleen duurzaam maar ook enorm creatief en inspirerend. Nout en Sam, gefeliciteerd met deze erkenning!

Willekeurig