Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Stichting Aandagt

Stichting Aandagt is een organisatie die zich inzet voor hulpbehoevende ouderen. Ze gaan op stap en zorgen voor een onvergetelijke dag!

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Bestaande sociale contacten verwateren terwijl nieuwe contacten niet makkelijk gelegd worden. Voor hulpbehoevende ouderen kan dit extra lastig zijn; zij zijn vaak niet in staat om zelfstandig ontspanning buiten de deur te zoeken. Stichting Aandagt wil nou juist voor die mensen iets doen. Echt Amsterdams was nieuwsgierig naar dit project en sprak met Gerard Koster, voorzitter van Stichting Aandagt.

Het idee voor Stichting Aandagt is ontstaan toen Gerard werkzaam was bij De Zonnebloem. Hier merkte hij op dat er genoeg uitjes waren voor gezonde ouderen, maar weinig voor gehandicapte thuiswonende ouderen en mensen uit verzorgingshuizen. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en Stichting Aandagt op te richten. De stichting organiseert speciaal voor alle hulpbehoevende ouderen aangepaste dagtochten. Deze dagjes zijn geschikt voor zowel mensen met een grote handicap als met een kleine handicap. “Het is belangrijk dat ook deze ouderen even onder gelijkgestemden zijn. Vaak zijn onze dagtochten heel simpel, maar juist dat vinden deze mensen leuk. Ze zijn de deur weer even uit”, legt Gerard uit.

Een speciale wintertocht, een bezoek aan een marsepein-atelier en zelfs een vakantie zijn drie voorbeelden van de uitjes die Stichting Aandagt organiseert. De deelnemers kunnen elk kwartaal kiezen aan welke uitstapjes zij meedoen. “De mensen die meegaan vinden iets heel simpels vaak al heel leuk. Samen een stamppot maken vinden zij geweldig. Dat kan deze groep vaak zelf niet meer, maar het brengt wel de ouderwetse gezelligheid terug”, aldus Gerard. Een terugkerend hoogtepunt is de jaarlijkse vakantie die Stichting Aandagt organiseert. Oostenrijk is daarbij door de mooie natuur en de gastvrijheid de grote favoriet. “Als wij met de bus boven op de Großglockner in de Alpen staan, sta ik te glunderen. Dat wil ik bereiken! Ik zie zoveel blije gezichten op zo’n moment”, vertelt Gerard vol passie.

Ondanks het feit dat de dagtochten van Stichting Aandagt vaak zo goedkoop mogelijk worden georganiseerd, is het voor veel ouderen moeilijk te financieren. “Wij rekenen alleen de kostprijs, voor de rest werken wij op vrijwillige basis. Maar voor onze doelgroep, mensen met veel ziektekosten en alleen een AOW, is het toch een grote kostenpost. Helemaal zonder subsidie. Misschien is het wel een beetje een vergeten doelgroep”, vindt Gerard.

Gerard en de andere vrijwilligers van Stichting Aandagt halen veel energie uit de blijheid die het de deelnemers brengt. “Als zij in de avond met een lach uit de bus komen, ben ik ook gelukkig”, vertelt Gerard. “Een plek waar ouderen met zorgen, zich zonder zorgen kunnen ontspannen” is volgens Gerard een goede beschrijving van Stichting Aandagt. Echt Amsterdams is het hier zeker mee eens! Door hun inzet om hulpbehoevende ouderen toch een leuke dag te bezorgen, heeft Stichting Aandagt zeker de Echt Amsterdams Erkenning verdient! Wij wensen hen veel succes en hopen dat zij dit in de toekomst nog lang blijven doen.

Willekeurig