Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Serve the City

Serve the City biedt vrijwilligersprojecten aan, aan de mensen die vrijwilligerswerk willen doen maar niet weten waar te beginnen.

In onze mooie hoofdstad zijn er genoeg mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken: niet iedereen heeft het altijd even makkelijk. De hulp van vrijwilligers is daarbij zeer nodig, maar waar begin je met dit vrijwilligerswerk? Serve the City Amsterdam helpt hier een handje bij. Zij doen dit door het aanbieden van vrijwilligersprojecten aan mensen die wel iets in de stad willen doen, maar niet weten waar te beginnen. Echt Amsterdams sprak met Brigitte om meer over dit mooie project te weten te komen.

Serve the City is in 2005 in Brussel opgericht., maar het duurde niet lang voordat het naar Nederland overwaaide. Na mee te hebben geholpen bij Serve the City in andere steden, werd Serve the City Amsterdam door Brigitte en twee vrienden opgestart in oktober 2006. De eerste project dag werden er bijna dertig projecten georganiseerd en waren er 220 vrijwilligers actief. Inmiddels worden er tien keer per jaar projectdagen georganiseerd, zijn er ruim 1200 vrijwilligers.

Deze enorme groei van Serve the City valt volgens Brigitte te verklaren door de grote diversiteit aan projecten. Hiermee willen zij een zo groot mogelijke doelgroep aan hulpbehoevende aanspreken, maar ook een grote diversiteit aan vrijwilligers. Brigitte legt uit: “Wij proberen zowel praktische als sociale projecten te organiseren. Als onze projecten zo divers mogelijk zijn, zit er voor iedereen wel iets bij wat diegene leuk vindt! Vrijwilligers werk moet ook leuk zijn om te doen. Wij proberen niet alleen diegene voor wie wij het doen, maar ook de vrijwilligers zelf een fantastische dag te bezorgen!”

Als Brigitte over de verschillende projecten die zij organiseren verteld, blijkt inderdaad de grote diversiteit. Wandelen met ouderen, pannenkoeken bakken met daklozen, bij mensen thuis schilderen of fietsenbanden in de stad oppompen. Ook het nieuwe “verstopte briefjes”-project vinden wij super leuk. Er worden briefjes op verschillende plekken in de stad geplakt met een tekst als “Je ziet er leuk uit vandaag!” op. “Als mensen zo’n briefje onderop een melkpak vinden, gaat dat fantastische reacties opleveren!”, vertelt Brigitte.

Brigitte heeft veel meegemaakt in haar jaren bij Serve the City, maar iemand die haar bij is gebleven is Bram. Wij kwamen bij Bram thuis en het was een enorme zooi. Bram was daarnaast ook aan drugs verslaafd en had zijn leven helemaal niet op orde. Wij hebben zijn huis opgeruimd, helpen inrichten en hem structureel gesteund. Inmiddels is Bram zelf actief als vrijwilliger, is hij vier jaar clean en volgt hij een opleiding tot persoonlijk begeleider.

Het voorbeeld van Bram geeft weer wat een klein steuntje in de rug kan doen voor iemand. Serve the City Amsterdam helpt de stad en haar bewoners door die kleine dingen te doen die mensen net over een drempel helpen. Of iemand gewoon een leuke dag te bezorgen! Of dat nou iemand z’n of haar fietsband oppompen is of het helpen met het schilderen van een heel huis. Serve the City zorgt voor een lach op het gezicht van heel veel mensen, ook zeker op die van ons! Serve the City verdient zeker de Echt Amsterdams erkenning!

Willekeurig