Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Het Amsterdamse 'Ouwe Taart' organiseert bakmiddagen waar jongeren samen met ouderen taarten bakken naar Oma’s recept.

De heerlijke geur van versgebakken taart uit oma’s keuken; daar krijgt iedereen toch heimwee naar vroeger van? Geen massa geproduceerde taarten maar ambachtelijk en met liefde bereid. Wat misschien voor jouw oma geldt, geld voor meerdere ouderen: ze vinden het vaak erg leuk om (in gezelschap) te bakken. Iedereen wil zo’n door oma gebakken taart toch wel aanschaffen? Dit dachten ze ook bij het Amsterdamse project ‘Ouwe taart’, een initiatief dat de communicatie tussen jongeren en ouderen wil verbeteren door samen taarten te gaan bakken. Echt Amsterdams was benieuwd naar het verhaal achter dit nieuwe initiatief en sprak met Daniël Gordon, één van de drie ondernemers achter Ouwe Taart.

Het idee om ‘Ouwe Taart’ te starten is in 2015 ontstaan na een wervingsactie van Enactus, een studievereniging gericht op sociaal ondernemerschap. Daniël en Feico (een vriend van Daniël) raakte geïnspireerd door de vele jongeren die bezig waren met sociaal ondernemerschap: “Dat moeten wij ook doen”, dachten zij. De jonge ondernemers kwamen er achter dat veel ouderen in Nederland zijn die heel veel dingen erg goed kunnen, maar door sociaal isolement hier vaak de mogelijkheid niet tot krijgen. Bij jongeren heb je over het algemeen de trend dat zij meer authenticiteit en vakmanschap willen. “Waarom verbinden wij deze twee groepen niet en maken wij er samen iets leuks van?”, dachten zij. Het idee van ‘Ouwe Taart’ was geboren: een bakmiddag organiseren waar jongeren samen met ouderen taarten bakken naar Oma’s recept.

Het gaat bij ‘Ouwe Taart’ om de gezelligheid, een bakmiddag moet vooral héél leuk zijn. “Wij gaan er ook niet van uit dat iedereen goed is in het bakken van taartentaarten, maar wel dat iedereen het leuk vind om taart te eten.”, vertelt Daniel. Het gaat er bij ‘Ouwe Taart’ dan ook vooral om dat jong en oud bij elkaar komen en dat zij iets van elkaar kunnen leren. “Oudere mensen hebben bepaalde skills die onder jongeren toch minder leven”, gaat Daniël verder. De energie en vrolijkheid van de jongeren heeft daarnaast weer een positieve invloed op ouderen. “Het komt echt van twee kanten”, zegt Daniël. Het is bij dit originele project de bedoeling dat ouderen zelf met de recepten komen, zij zijn immers de kenners.

Het vinden van een locatie was erg lastig. Uiteindelijk zijn zij terecht gekomen bij de Elthetokerk in de Javastraat, waar zij gebruik mogen maken van de keuken. Voor ouderen is het vaak nog een te grote stap om naar de locatie te reizen. Uiteindelijk hoopt Ouwe Taart met hun project eenzaamheid onder ouderen een stuk te verminderen. “Het is heel ambitieus, maar ik denk dat het ook lastig te meten is. Het zijn juist de ouderen die erg eenzaam zijn welke je niet makkelijk bereikt.”, vertelt Daniël.

Ouwe taart is nog opzoek naar ouderen die het leuk vinden om een keer mee te bakken. ”Ik weet van mijn oma dat zij het heel leuk vind om met jongeren te praten en om leuke dingen te doen. Dat kan bij ouwe taart; er met zijn allen een leuke middag van maken”, zegt Daniël. ‘Ouwe Taart’ is een initiatief dat inspeelt op de Amsterdamse gezelligheid en de verschillende bewoners van Amsterdam ook een stukje dichter bij elkaar brengen. Om die reden is ‘Ouwe Taart’ zeker Echt Amsterdams. Gefeliciteerd!

Willekeurig