Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Oma’s Soep

Eenzaamheid en voedselverspilling tegen gaan. Oma's soep maakt Amsterdam beter op meerdere vlakken

De beste ideeën worden geboren in een café. Zo ook Oma´s Soep. Twee jaar geleden zaten Max en Robbert een biertje te drinken. Ze hadden het over de oma van Max. Zij was best wel eenzaam. ´´Wat zouden we daar nou aan kunnen doen?´´ dachten ze hardop. Ze besloten ouderen bij elkaar te laten komen in buurthuizen en ze samen te laten koken. Echt Amsterdams at een kopje soep mee.

´´Ze vroegen of ik een keer wilde helpen.´´ vertelt Cas terwijl hij een enorme pan staat schoon te maken. ´´Ik vond het zo leuk dat ik het steeds vaker deed. En inmiddels ben ik er zo veel mee bezig dat het niet eens meer een bijbaantje te noemen is. ´s Ochtends halen we eerst de ingrediënten op bij Marqt. Dit zijn groenten die over zijn en niet meer verkocht kunnen worden. Het blijft altijd een verrassing. We weten van te voren nooit wat het is en wat we er mee kunnen. Lachend: ´´Dat pakt niet altijd even goed uit.´´

Vandaag wordt het wortel- gember soep met extra groenten. ´´Kunnen deze nog?´´ Vraagt Jessica, werkzaam voor zorgcentrum de Buitenhof waar Oma´s Soep vandaag is. ´´Nee, laten we dat maar niet doen. Zegt Cas terwijl hij met opgetrokken neus de champignons bekijkt.´´ Wortel- gember soep zonder champignons dus.

Het is een warme zonnige dag. Buiten, in de schaduw, staat een lange tafel vol groente, snijplanken, mesjes en pannen. De opa´s en oma´s van vandaag zitten hier samen met een paar vrolijke vrijwilligers te snijden en te hakken. Keurig met handschoentjes aan. Want de soep die over is, wordt verkocht aan bedrijven. Wat Cas nu tussendoor even gaat doen. Niet de soep van vandaag, deze is voorlopig nog niet klaar. Met de groentesoep van eerder die week gaat hij op pad om een aantal bedrijven van een lunch te voorzien. Ondertussen wordt er gezellig gekletst terwijl de soep op het fornuis staat de pruttelen. En dan wordt er natuurlijk samen gegeten.

´´De soep is lekker.´´ zegt Ria, een van de dames die vandaag mee heeft gekookt. En ik vond het erg leuk vandaag. Je spreekt toch weer andere mensen en dat is heel gezellig.´´ ´´Het is wel een hele hap.´´ roept iemand vanaf de andere kant van de tafel. ´´Ja, maar we moeten goed eten.´´ voegt Ria er aan toe. ´´En het is heel gezond. Als ze dat thuis horen, sturen ze me zo weer hier naar toe!´´

Opa´s en oma´s blij, ouderen en bedrijven een lekkere en gezonde lunch en dan ook nog voedselverspilling tegen gaan. Dat verdient een driedubbele Echt Amsterdams erkenning. Gefeliciteerd Oma´s Soep!

 

Willekeurig