Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Kringloopbedrijf De Lokatie

“De Lokatie” is naast een organisatie die het hergebruik van goederen verzorgt, de eerste en oudste sociale firma in Amsterdam.

Winkelen in een kringloopwinkel is voor veel mensen een avontuurlijke zoektocht naar pareltjes tussen tweedehands goederen. Vintage meubels, tweedehands kleding of oude LP platen: álles is er te koop en dat allemaal onder één dak. Kringloopwinkel ‘De Lokatie’ is een van die plekken waar mensen komen om op zoek te gaan naar “nieuwe” aanwinsten. Naast een organisatie die het hergebruik van goederen verzorgt is “De Lokatie” de eerste en oudste sociale firma, een organisatie die werkplekken creëert voor mensen met een arbeidsbeperking in Amsterdam. Echt Amsterdams sprak met Menno Hoekstra, vanaf het begin betrokken bij ‘De Lokatie’, om meer over het kringloopbedrijf te weten te komen.

In 1996 is ‘De Lokatie’ vanuit de samenwerkende GGZ instellingen opgericht om werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Menno, destijds al werkzaam in de psychiatrie, is gevraagd om met een eerste filiaal van het kringloopbedrijf in Amsterdam-Oost te beginnen. Momenteel werken er 90 mensen in drie filialen van ‘De Lokatie’: twee in Amsterdam-Noord en één winkel in Amsterdam-Oost. “In Amsterdam-Noord staat de grootste winkel, nu al zo’n 1000 vierkante meter. Dit wordt binnenkort verdubbeld naar 2000 meter!”, vertelt Menno. Dat ‘De Lokatie’ een écht Amsterdams bedrijf is, blijkt wel als je in de winkel rondloopt: alle spullen die in de winkel worden verkocht, worden op afspraak ingezameld of door de Amsterdammers ingebracht. Daarnaast komen alle werknemers uit Amsterdam, een écht Amsterdams bedrijf dus!

Het hoofddoel van ‘De Lokatie’ is het scheppen van structurele arbeidsplaatsen voor met name personen met een psychiatrisch verleden, daar is het kringloopbedrijf een middel voor. Bijzonder is dat mensen uit de doelgroep in alle lagen van de organisatie werkzaam zijn. “Psychische klachten, het kan iedereen overkomen. Er lopen hier ook afgestudeerden en oud-directeuren rond”, legt Menno uit. Hoewel het niet altijd succesverhalen zijn, ziet Menno de medewerkers vaak groeien in de tijd dat ze werkzaam zijn bij het kringloopbedrijf: “Een van onze werknemers kwam heel gesloten binnen: zijn haren voor zijn gezicht en gesloten. Als je hem dan na anderhalf jaar bij de kassa ziet, waar hij vrolijk en met plezier mensen helpt, doet dat je goed. Hij kan, letterlijk en figuurlijk, een stuk meer de wereld in kijken”.

Iedere werkdag heeft weer zijn eigen uitdagingen, een dag dat de planning wordt gehaald is zeer zeldzaam, legt Menno uit. Maar dit vindt hij juist leuk, “Hierdoor heeft iedere dag zijn eigen variëteit en spanning!” Het winkelen bij De Lokatie is een avontuurlijke zoektocht naar pareltjes tussen de tweedehands goederen, wat het werken bij De Lokatie avontuurlijker maakt. Menno vindt het fijn om te zien dat mensen zo blij kunnen zijn met hun aanwinsten. “Het is heerlijk als iemand na het kopen van een artikel blij, haast schreeuwend de winkel verlaat. Wij proberen te zorgen dat er altijd nog schatten in de winkel te vinden zijn.” vertelt hij.

Een verhaal dat is bijgebleven bij Menno, is dat er een keer op een vrijdagmiddag, net na een ophaal-ritje, een groot stuk glas werd opgehaald. De transportploeg, het team dat op zoek gaat naar tweedehands goederen voor in de winkel, wilden dit stuk glas bijna weigeren, op het laatste moment is het stuk glas toch nog mee genomen. Menno werd gebeld door een collega, deze college vond het toch wel gek dat er op de onderkant iets geschreven stond. Het bleek een antieke Copier vaas te zijn, een unica! De vaas is uiteindelijk voor 7500 gulden verkocht! De transportploeg vindt Menno daarom ook één van de leukste afdelingen, je weet nooit wat je daar meemaakt.

De Lokatie is hiermee een leuk Amsterdams bedrijf met een geweldig hoofddoel, namelijk: het scheppen van structurele arbeidsplaatsen voor met name personen met een psychiatrisch verleden. Daarom verdient De Lokatie een Echt Amsterdams erkenning! Benieuwd naar kringloopwinkel ”De Lokatie”? Neem dan snel een kijkje bij één van de filialen in Amsterdam-Noord of Amsterdam-Oost!

Willekeurig