Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Klassiek rondom de Klas

Klassiek rondom de klas geeft kinderen in de Indische buurt klassieke muziekles buiten schooltijd

Klassieke muziek stoffig? Echt niet! Klassiek rondom de Klas is het daar ook zeker niet mee eens! Klassiek rondom de Klas is een bewoners en vrijwilligersinitiatief dat het bespelen van orkestinstrumenten op de basisschool stimuleert. Echt Amsterdams was benieuwd naar deze naschoolse activiteit in Amsterdam Oost en sprak met verschillende betrokken bij dit mooie project.

Klassiek rondom de Klas is door Tineke Bouwes en diverse andere nauw betrokkenen in samenwerking met Koninklijk Concertgebouw Orkest opgericht.Toen Marco de Souza van het leerorkest hoogte kreeg van het initiatief, werd besloten een samenwerking aan te gaan. Waar het leerorkest een project is dat leerlingen onder schooltijd het bespelen van instrumenten leert, ging Klassiek rondom de Klas het doen als naschoolse activiteit.

Echt Amsterdams sprak af in de Evenaar aan het Ambonplein: de muzikale huiskamer van Klassiek rondom de Klas. De inmiddels zeventig kinderen die naar Klassiek rondom de Klas gaan, beheersen de basistechniek van hun instrument al: geleerd bij het leerorkest. Er worden bij dit muzikale project verschillende orkestinstrumenten bespeelt: snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten. Naast het leren bespelen van deze instrumenten, heeft Klassiek rondom de Klas ook een koor. Samen met dit koor geven zij voorstellingen om te laten zien wat zij de afgelopen tijd geleerd hebben.

Mieke Baracs vertelt over dit hoogtepunt in haar tijd bij Klassiek rondom de Klas: “Vorig jaar hadden wij voor het eerst een concert, in samenwerking met het NedPho (Nederlands Philharmonisch Orkest). Dat was echt fantastisch! Daar zag je ook voor het eerst iedereen samen: de verschillende instrumenten, het koor en ook nog een speelgroep. Normaal krijgen zij aparte lessen. Je zag hen nu samen opbloeien, dat vond ik het mooiste om te zien”. Ook dit jaar organiseert Klassiek rondom de Klas een concert: 16 juni.

Samen; een woord dat in het gesprek dat wij hadden vaak naar voren kwam. Niet zo gek, het is nogal een bijzonder initiatief. In de multiculturele Indische Buurt wonen namelijk veel kinderen van islamitische afkomst. In die cultuur is het totaal niet gebruikelijk dat kinderen een klassiek instrument bespelen, vertelt Mieke. Dat een project zoals dit, mensen van allerlei verschillende culturen samenbrengt, is prachtig!

Patricia, lerares bij klassiek rondom de klas, vind dit project om die reden ook extra speciaal: “Ik geef al vijf jaar les. Dit is een bijzonder project, hier zitten kinderen die normaal niet naar muziekles zouden gaan. Het leukste deel van mijn werk bij Klassiek rondom de Klas vind ik de groei die ik zie bij de kinderen. Zowel op muzikaal als sociaal gebied”. Ikram, één van de kinderen die les krijgt, vind het vooral leuk om nieuwe liedjes te leren. “Wij leren echt van alles! Dat ik hier samen zit met mijn vriendinnetjes, is natuurlijk ook heel leuk”

Een project dat wat ons betreft nog meer mag groeien, ook buiten de Indische Buurt! Een mooi initiatief dat verschillende mensen, die elkaar normaal niet snel zouden ontmoeten, samenbrengt bij iets dat hen beide interesseert. Klassiek rondom de Klas gaat uit van overeenkomsten, in plaats van verschillen. Om die reden verdient Klassiek rondom de Klas zeker de Echt Amsterdams erkenning!

Willekeurig