Echt Amsterdams op kaart

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 2 widget .

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 1 widget .

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Join the Pipe

Initiatief Join the Pipe heeft het doel om mensen van over de hele wereld te voorzien van schoon drinkwater. Dit doen zij net even iets creatiever en slimmer dan andere organisaties.

Join the Pipe is een initiatief, opgericht door Geraldo Vallen, eigenaar van reclamebureau CZAR. Het doel: zorgen dat niet alleen wij schoon drinkwater hebben, maar mensen over de hele wereld. Veel goede doelen, die zich buigen over de problematiek in Afrika omtrent schoon drinkwater, gaan niet duurzaam te werk. Vallen: “Ik zeg niet dat we het perfect doen. Wel doen we het een stuk beter”.

Maar hoe doet Join the Pipe het dan beter? Dit goede doel zorgt ervoor dat mensen in Afrika op de lange termijn schoon drinkwater hebben, niet voor een jaar. Er worden momenteel genoeg handpompen geplaatst in Afrika, maar op het moment dat deze kapot gaan, zijn de mensen in de omgeving toch weer genoodzaakt om water uit te sloot te halen. “De mensen krijgen een handleiding bij de pomp, terwijl ze niet kunnen lezen. Na vier jaar is de hele handleiding sowieso al opgegeten door een geit. Ooit was er een schroevendraaier bij de pomp geleverd, maar dat is alweer vier jaar geleden”, aldus Vallen over de (gebrekkige) manier waarop de westerse wereld Afrika helpt. De oplossing die Join the Pipe biedt: Op iedere pomp een uniek nummer, gratis telefoonnummer en e-mailadres achterlaten, zodat er kan worden gebeld voor garantie als de pomp kapot gaat. Naast de pomp, ontvangen mensen ook een servicecontract. “Een keer per jaar komt er iemand langs om naar de pomp te kijken. Dat is uniek.”

Join the Pipe plaatst niet alleen handpompen, maar ook tappunten, waar kraanwater uit komt. “Dit doen wij met name op scholen. Dat is lekker makkelijk, aangezien je daar weinig bureaucratische toestanden hebt”. Want bureaucratische toestanden en weerstand is er genoeg: “In Afrika zijn de lokale overheden er niet blij mee dat wij tappunten en handpompen plaatsen. Als je op scholen water gaat verkopen, dan wordt er minder verkocht in het dorp”. Maar daar heeft de initiatiefnemer van Join the Pipe even niks mee te maken. “Als je iets wilt doen tegen kindersterfte en ervoor wilt zorgen dat kinderen leven in een meer hygiënische omgeving, dan moet er schoon water beschikbaar zijn op een plek waar de kans van slagen het grootst is: de scholen. Join the Pipe werkt het liefst direct met kinderen samen. “De corruptie is nog niet toegeslagen in deze groep. Dus het zal niet gebeuren dat één iemand er met een pot geld vandoor gaat. Op scholen kunnen leerlingen nu hun eigen waterleidingbedrijfje beginnen. Ze moeten een bankrekening openen, inkopen doen, het waterleidingbedrijf betalen en soms moeten er zonnepanelen worden aangeschaft.”

Ook in eigen land is dit bedrijf, gevestigd in Amsterdam, actief bezig om ervoor te zorgen dat er meer kraanwater wordt gedronken dan bronwater. Om obesitas tegen te gaan, wil Vallen op zoveel mogelijk plekken waar kinderen spelen en sporten waterpunten plaatsen. Ook op festivals en in restaurants moet men meer bewust omgaan met water, door kraanwater te verkopen, waar normaal gesproken bronwater wordt verkocht. “Over twintig jaar weten we niet beter. Dan wordt water verkocht aan de tap. Net zoals bier.”

Join the Pipe is eigenwijs, authentiek en vindingrijk, dus is door ons erkend!

Willekeurig