Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/echtamsterdams.nl/httpdocs/wp-content/themes/newsbold/functions.php on line 697 Eten en drinken

Instock

Een restaurant waar het elke dag een verrassing is wat er op het menu staat. Instock is het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling op de kaart zet.

Afgelopen zomer hebben Selma, Bart, Merel en Freke Instock opgericht, een stichting die voedselverspilling op de kaart zet. Zij openden in Amsterdam een pop-up restaurant waar gekookt wordt met producten die Albert Heijn om diverse redenen niet meer kan verkopen. Deze producten zijn overigens nooit over de datum heen; het gaat om bijvoorbeeld brood van een dag oud of een net sinaasappelen waar één slechte in zit, maar de rest nog prima is. Echt Amsterdams was heel benieuwd naar de drijfveer achter dit project en sprak met Freke, mede-oprichtster van Instock.

Het idee voor Instock is ontstaan toen de vier elkaar leerden kennen bij Ahold. Hier raakte zij geïnteresseerd in het thema voedselverspilling. Freke vertelt: “Wij zijn samen gaan nadenken over hoe wij hier iets aan kunnen doen. Wij zijn toen met het idee gekomen om een restaurant te beginnen waar er gekookt wordt met producten die Albert Heijn niet meer kan verkopen om diverse redenen.” Dit idee hebben zij vervolgens gepresenteerd aan de directie van Ahold tijdens ‘het beste idee van Young Ahold.’ De directie was zo enthousiast dat Instock niet alleen won, maar ook een startbudget kreeg. Team Instock kon aan de slag.

Restaurant Instock, dat gevestigd is op het Westergasterrein, is het eerste project van de stichting. Elke dag dat het restaurant open is, is het een verrassing wat er op het menu staat. “Wij gaan in de ochtend met ons elektrische Instock busje langs de winkels”, begint Freke. “Het is beperkt wat wij mogen meenemen. Wij kunnen uit de winkels bijvoorbeeld geen gekoelde producten gebruiken, wij hebben namelijk geen gekoeld vervoer. Ook gebruiken wij geen producten die over datum zijn, al is dat vaak nog prima te eten. Maar wat we voornamelijk ophalen is (ongesneden) groente, fruit, brood en aardappelen. Deze “oogst” verschilt elke dag dus dat vergt veel creativiteit van de chef. Je moet je voorstellen, om 12 uur beginnen onze chefs pas met het bedenken van een menu.”

Ondanks dat het restaurant bijna elke avond vol zit, is het pand maar tijdelijk beschikbaar voor de stichting. Zij zijn echter volop bezig met de toekomst. Naast dat zij druk naar een nieuw pand aan het zoeken zijn, is Instock ook bezig met een nieuw concept; de foodtruck. Een mobiel afhaalconcept waar net als in het restaurant gekookt wordt met producten die anders ons bord niet hadden gehaald. Freke legt de keuze voor de foodtruck uit: “Een restaurant is leuk, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om verspilling op de kaart te zetten. Een afhaalconcept is dan een goede toevoeging.”

Wij vroegen aan Freke wat zij de lezers mee zou willen geven en wat Instock Echt Amsterdams maakt. Volgens Freke is Amsterdam een stad waar de nieuwste concepten ontstaan: “Dit is het eerste restaurant dat voedselverspilling in Nederland op de kaart zet, op de manier hoe wij dat doen. Dat hoort in een stad als Amsterdam, hier gebeuren de meest creatieve dingen. Wij denken dat het belangrijk is als mensen hun eten gaan herwaarderen. Als er nog een halve bloemkool in de koelkast ligt, dan hoef je niet perse naar de supermarkt om iets nieuws te halen. Google eens op ‘recept bloemkool’, dan weet ik zeker dat er een heleboel heerlijke gerechten naar voren komen. Kijk eens wat jij zelf nog Instock hebt in jouw koelkast.”

Kijk zelf eens wat jij nog Instock hebt. Dat vinden wij een mooie afsluiting en daar zijn wij het roerend mee eens. Stichting Instock verdient wat ons betreft zeker de Echt Amsterdams erkenning, zij dragen op een originele en creatieve manier aan een beter Amsterdam.

Willekeurig