Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/echtamsterdams.nl/httpdocs/wp-content/themes/newsbold/functions.php on line 697 EA Blog

Fotograaf Marc Faasse laat het massatoerisme in Amsterdam van bovenaf zien: “Ik vang ze met hun eigen wapen”

Fotograaf Marc Faasse laat door middel van een meterslange selfiestick het massatoerisme in Amsterdam van bovenaf zien.

Documentairefotograaf Marc Faasse geeft in zijn nieuwe tentoonstelling het massatoerisme in Amsterdam op een bijzondere manier weer. Doormiddel van een meterslange “selfiestok” fotografeert hij bekende toeristische trekpleisters (onder andere de I Amsterdam letters, de rij bij het Anne Frankhuis en de wafelwinkels) van bovenaf, om het gedrag van de vakantiegangers vast te leggen. “Ik vang ze met hun eigen wapen”, vertelt Faasse.

Faasse was afgelopen jaar met zijn negen meter lange stok regelmatig te vinden tussen de bezoekers van de stad. Een echte selfiestok is het niet, want hij gebruikt hem vooral om de ander te fotograferen. Door ze van grote hoogte te fotograferen, zonder dat ze het zelf doorhadden, wilde hij het gedrag van de groep vastleggen. Tussen de vele toeristen viel hij ondanks zijn opvallende apparatuur zelden op, vertelt Faasse: “Het is af en toe een selfie-orgie”.

Tijdens zijn tentoonstelling laat Faasse het gevolg van het toerisme in Amsterdam zien. Zo is tijdens de tentoonstelling te zien dat de Damstraat volledig is overgenomen door toerisme en vindt het exposeren plaats op een andere toeristische attractie: op de top van de A’DAM toren. Toch heeft hij tijdens het proces ook begrip gekregen voor de toeristen: “Je weet dat er drukte is, je kan niet doen of het alleen jouw stad is. Ik ben ook iets zachter gaan rijden op mijn fiets, je rijdt er zo eentje aan. Ze zijn hier ook maar op vakantie. En als je ze ziet bij de I Amsterdamletters met hun camera’s, dan hebben ze gewoon heel erg veel plezier. Vooral kinderen. En wat is daar nu erg aan?”

De tentoonstelling ‘Toeristen in Amsterdam’ is tot 15 mei te zien in A’DAM Lookout (Entree Lookout + tentoonstelling €12,50) en van 19 mei tot 9 juli gratis te zien in het Stadsarchief Amsterdam.

Bron: Parool
Foto’s: Marc Faasse & Eva Plevier

Willekeurig