Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

De Wensenambulance

De Wensenambulance helpt mensen die terminaal ziek zijn. Hoe? Door hun laatste wens in vervulling te brengen.

Ken je de Wensenambulance al? Deze organisatie, die draaiende wordt gehouden door vrijwilligers, zorgt ervoor dat de laatste wens van terminaal zieke mensen uitkomt. De Wensenambulance heeft ook een zijtak: WishKids. Bedoeld om hele zieke kinderen een leuke dag te bezorgen. Vanuit het hoofdkantoor van de politie, gevestigd aan de Elandsgracht, is Linda Brouwer als coördinator werkzaam voor deze stichting.

Inmiddels telt de organisatie meer dan 150 vrijwilligers, die het mogelijk hebben gemaakt om bijna honderd wensen in vervulling te laten gaan. Voor de vrijwilligers is het dankbaar werk, maar ook emotioneel. “Soms raakt het me natuurlijk wel. Nu sta ik er iets meer vanaf omdat ik als coördinator vooral aan het regelen ben. De dag zelf, ben ik er niet bij.”, vertelt Brouwer. Het feit dat patiënten worden vervoerd in een uitgebreid ingerichte ambulance en er verpleegkundigen meegaan, geeft de familie en de patiënt veel rust. De wensenambulance is in de mogelijkheid om niet alleen laag-complexe zorg te bieden, maar ook hoog-complexe zorg. Dit laatste betekent dat patiënten die aan het infuus of aan het zuurstof zitten, ook een laatste wens kunnen laten inwilligen.

De Wensenambulance heeft al een flinke lijst wensen vervuld. Zo heeft een meisje op een brancard het concert van One Direction kunnen bijwonen. Of een vrouw die nog een huwelijk kon meemaken, voordat zij kwam te overlijden. Zo gaat de lijst verder met bijzondere gebeurtenissen. De wensen hoeven echter niet groots te zijn, om van betekenis te zijn. “Laatst kregen we het verzoek van een zieke vrouw van 45 jaar oud om nog één keer naar huis te kunnen. Samen met haar gezin. Het was iets ogenschijnlijk kleins. Maar voor het gezin heel belangrijk.” Aldus Brouwer.

De Wensenambulance is in staat om binnen 24 uur een wens in te willigen. Krap is dit wel. Door de professionele aard van de stichting hebben alle wensen kunnen plaatsvinden. Wel is het voorgekomen dat een patiënt toch te ziek bleek om haar wens in vervulling te laten gaan. “Laatst wilde een jonge vrouw erg graag Danny de Munk ontmoeten. Uiteindelijk kreeg ik hem aan de telefoon. Hij zou bij haar langskomen. Ze was hartstikke blij. Twee dagen voordat hij langs zou komen, overleed ze. Maar, ze heeft wel kunnen genieten van het idee dat de Munk bij haar op bezoek zou komen.”

Brouwer spreekt met veel passie over haar functie bij de Wensenambulance. Haar wens voor de stichting is  dat meer mensen van hun bestaan af weten. “Ik vind het belangrijk dat mensen in – en rondom Amsterdam weten dat we bestaan, voor het geval ze ons ooit nodig hebben.”

Willekeurig