Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

De TonTon club

De eerste 'barcade' in Nederland, dé arcadehal die Amsterdam al jaren niet meer heeft in een nieuw jasje gestoken... Nostalgisch maar vernieuwend!

Het begon als een ‘ideetje’ op een creatieve avond in de kroeg, weliswaar enigszins afgekeken van de zogenoemde ‘barcade’ concepten in Brooklyn New York. Maar dat doet niet af aan de originaliteit en het enthousiasme waarmee de TonTon club hier werd ontvangen. Medewerker Dirk geeft aan dat de zogenoemde arcadehallen in Nederland tegenwoordig redelijk schaars zijn: “In Amsterdam zijn wij de enige, er zijn natuurlijk wel gokhallen waar je soms een verdwaalde flipperkast vindt maar hier kan je ook gewoon genieten van een biertje. Dat maakt ons zo uniek.”

In het kader van de voorgenomen verbetering van de Wallen (project 1012) waren er door stadsdeel centrum een aantal panden te beschikking gesteld voor ‘goede ideeën’. Initiatiefnemers Tony Michiels (1978) & Serdar Tonkas (1982) deden mee aan een pitch en kregen het pand aan de Sint Annendwarsstraat om er een zogenoemde ‘barcade’ van te maken. Voor de populariteit van dit vernieuwende concept in New York is redelijk makkelijk een verklaring te vinden. Velen hebben mooie herinneringen aan die ‘goede oude’ arcadekasten en de tijd dat ze nog overal stonden. De meeste mensen springen dan ook op van enthousiasme als ze er één zien staan. Combineer dat enthousiasme met alcoholhoudende drank en een creatieve broedplaats en je hebt een gouden formule waar je publiek zowel blij als goedgeefs van wordt!

Nu is de TonTon meer dan een arcadehal met een bar, Dirk noemt het een plek voor maak en vermaak; voor creatie en recreatie. Kunstontwerpers en spelontwikkelaars komen in de werkplaats, samen om te werken aan verschillende innovatieve projecten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van je eigen poster door middel van een ‘pinball- tekenmachine’. Zelfs als je niet van arcadegames houdt is het een echte aanrader. Gewoon om met je vrienden een potje risk te spelen, een biertje te drinken en nieuwe mensen te ontmoeten. Stagiair Naomi voelt zich er in ieder geval erg op haar plek: “Vooral de ongedwongen sfeer is heel fijn, die draagt echt bij aan m’n creativiteit en ik merk heel sterk dat ik daardoor veel meer kan neerzetten”.

Het is eigenlijk gewoon de arcadehal die de Wallen nooit gehad heeft, uiteraard waren er vroeger wel plekken waar je een potje Air hockey kon spelen of los kon op Mortal Kombat. Maar daar hing niet zo’n sfeer als bij de TonTon club! Een bepaalde vorm van authenticiteit gemengd met een vleugje innovativiteit is de beste omschrijving voor het vindingrijke concept. De combinatie van die oude arcadekasten, rondlopende creatieven en spelontwerpers, én een kroegconcept, lijken voor elkaar te zijn gemaakt. De rijke historie die alle kasten hebben en ieders persoonlijke herinneringen geven de beleving een extra lading die er vroeger simpelweg niet was! En als je dan naar buiten stapt, omdat je vierkante ogen begint te krijgen of gewoon om een luchtje te scheppen, word je aangekeken door de buurvrouw die graag een ander spelletje met je speelt. De locatie is dan ook zeer toepasselijk, de Wallen zijn immers van oudsher dé plek in Amsterdam waar je heengaat voor een beetje vermaak.

Al met al echt een aanrader dus! Voor iedereen die een beetje ‘speels’ is en van gezelligheid houdt, of gewoon omdat je op de Wallen bent en trek hebt in een biertje. Eigenlijk is de TonTon club voor niemand in het bijzonder; je zou eerder zeggen dat hij voor iedereen is én bijzonder!

Authentiek, vindingrijk en eigenwijs: Echt Amsterdams dus!

 

Willekeurig