Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Als je op een avond of op een zondag over de Albert Cuyp loopt, wat denk je dan? De lege straat en de vele dichte, besmeurde rolluiken geven de straat een grimmige indruk: het tegenovergestelde van de gezellige en kleurrijke straat die het overdag is. “De rolluiken van de Cuyp” is een initiatief dat het straatbeeld van een lege Albert Cuypmarkt wil verfraaien en de buurt meer kleur geeft. Echt Amsterdams ging langs bij Marnet Schoemaker om de prachtige kunst op de rolluiken te bekijken en meer over dit eigenwijze project te weten te komen.

“Het is leuk dat wij hier nu zitten, bij Jeffrey’s Café. Hier is het idee van De rolluiken van de Cuyp ook ontstaan”, begint Marnet. Henk, de eigenaar van het café, kreeg voor het 15-jarig bestaan van Jeffrey’s Café van zijn vaste gasten een bestickering van zijn rolluik cadeau. Zij hadden een foto van het interieur op het rolluik geplakt. Als je langs loopt, na sluitingstijd of heel vroeg, lijkt het door de foto alsof het café gewoon open is. Marnet, die ook aanwezig was op het feest van Henk, was als grafisch ontwerper en buurtbewoner heel enthousiast over het idee van foto-folie op rolluiken. “Dat wil ik op meer plekken doen”, dacht zij. De vaste klanten die het rolluik bij Jeffrey’s café hebben gerealiseerd, vonden dit een fantastisch idee. Toen Marnet met haar rolluikenplan een grote pitchwedstrijd won, kon zij aan de slag. Zij kon vier rolluiken verfraaien als experiment en kijken of het rolluikenplan zou aanslaan.

Inmiddels heeft “De rolluiken van de Cuyp” twaalf rolluiken op en rond de Albert Cuypmarkt verfraaid met verschillende afbeeldingen. Onder andere een eigen versie van de Nachtwacht, een eerbetoon aan Johan Cruijff en een prachtige tekst en foto’s door fotograaf Ad Nuis. Het doel van Marnet met “De rolluiken van de Cuyp”, is om honderd rolluiken te verfraaien. Hoe er bepaald wordt welke foto of kunstwerk er op de rolluiken komt, verschilt. Soms komen ondernemers met een idee, soms heeft Marnet zelf al een ontwerp klaar of in gedachten. Ze heeft genoeg ideeën voor volgende rolluiken: “Ik wil Hazes nog heel graag. Als kleine jongen zingend op het kistje op de Cuyp, die hoort hier natuurlijk wel. Ik weet nog zoveel mooie foto’s en werken van verschillende oude meesters en kunstenaars van nu die echt iets zouden toevoegen. Rolluiken met Amsterdamse helden“.

Terwijl Marnet een tour langs de rolluiken geeft, valt het op dat deze allemaal nog in perfecte staat zijn. “Daar ben ik echt blij mee. De eerste nachten lag ik daar wel eens wakker van”, vertelt Marnet. De buurt moet volgens haar geen truttige boel worden: “Graffiti hoort er een beetje bij in een stad als Amsterdam: het heeft ook wel iets filmisch. Het contrast vind ik mooi.”

“Als iemand even 5 minuten de tijd neemt om naar de kunst rolluiken te kijken, vind ik dat schitterend. Mensen verwonderen met foto’s van kunst op rolluiken en meteen het straatbeeld wat mooier maken: dat is mijn missie. De straat is van iedereen, de kunst hier is van iedereen”, vertelt Marnet. Echt Amsterdams is het daar zeker mee eens! Door de eigenwijsheid van “De rolluiken van de Cuyp” komt het zeker in aanmerking voor de Echt Amsterdams erkenning.

Willekeurig