Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/echtamsterdams.nl/httpdocs/wp-content/themes/newsbold/functions.php on line 697 Echt Amsterdams Erkend

Building Amsterdam

Fotograaf Arjan Benning en ontwerper Kristian Kieft hebben in een paar weken tijd 96 Amsterdamse woonkamers vastgelegd. Het eindresultaat bestaat uit een lamp in de vorm van een twaalf verdiepingen tellend gebouw.

Fotograaf Arjan Benning en ontwerper Kristian Kieft hebben een paar weken lang als heuse voyeurs bij mensen naar binnen ‘gegluurd’ voor hun kunstproject Building Amsterdam. Door 96 huiskamers te fotograferen hebben ze Amsterdam geportretteerd zoals zij is: divers. Met de foto’s hebben zij een lamp ontworpen in de vorm van een 12 verdiepingen tellend gebouw. De lamp heeft een jaar lang op verschillende plekken gestaan. Het geld dat is gegenereerd met het project is gegaan naar daklozenopvang JES (Je Eigen Stek).

Benning en Kieft ontmoetten elkaar in een kroegje in Amsterdam. Ze bleken allebei in het creatieve circuit te zitten en dezelfde mensen te kennen. Kieft liep al een tijdje rond met een concept dat later zou resulteren in Building Amsterdam. Kieft: “Het idee was in eerste instantie veel kleiner. Ik wilde een lampje van 30 centimeter maken, waar je naar binnen kon kijken. Het moest eruit komen te zien als een flat. De foto’s konden van internet worden gehaald”. Benning werd enthousiast. Het leek hem juist leuk om de foto’s zelf te maken. Zo werd Building Amsterdam geboren en begon het duo met hun tocht door Amsterdam.

Benning en Kieft vonden het leuk om te zien hoe verschillend mensen kunnen wonen. En hoe duidelijk deze verschillen per wijk zijn. Van containerwoningen in Amsterdam Noord tot luxe grachtenpanden in het centrum. “In Nederland kijk je vaak bij elkaar naar binnen. Maar hoe vaak kijk je écht? Het interieur van een woning zegt heel veel over de mensen die er wonen. Door bij mensen naar binnen te fotograferen bevind je je in iemands privésfeer”, aldus Benning. Kieft: “We hebben mensen alleen maar gezien en gefotografeerd. Niet echt met ze gesproken. Dus de echte verhalen achter de mensen die er wonen kennen we niet.” De persoon die het object bekijkt kan dus zelf fantaseren over de eigenaar van de woning. Als je een rijke fantasie hebt, kun je er zelf een compleet verhaal bij bedenken.

Building Amsterdam werd vrij snel opgepikt door verschillende media. Ook werd het duo ook uitgenodigd voor “De Avonden”, een programma van de VPRO. Zij hebben hiervoor wederom in de huiskamers van mensen naar binnen gekeken. Ditmaal werden er geen foto’s gemaakt, maar moesten de heren het beeld dat zij zagen vertalen in woord.

Benning en Kieft sluiten een volgende samenwerking absoluut niet uit. Kieft: “Dit project is nu afgesloten. Maar het lijkt me leuk om weer met zijn tweeën een nieuw project op te zetten”. Momenteel is Kieft samen met een andere vriend bezig met het opzetten van een nieuw biermerk: Bierderij Waterland. Een nieuw streekbier waarbij ze de smaak en karaktereigenschappen baseren op de kenmerken die Waterland zo uniek maken. “Om de eigen brouwerij op poten te zetten ben je al gauw een aantal jaren bezig. Daarom hebben we ervoor gekozen om in eerste instantie samen te werken met een gevestigde brouwerij die onze eigen bieren kan produceren.” Ook Benning is druk aan het werk. Vooral met verhaaltjes vertellen. “Daar gaat het om. Ideeën spuien vind ik heel leuk”. Het gaat Benning niet zozeer om het onderwerp, maar om hoe je het onderwerp benaderd. Hij werkt veel voor Volkskrant Magazine en Fonk Magazine.

Het object van Building Amsterdam heeft in 2012 via een kunstroute door Amsterdam ‘gereisd’. De lamp heeft in 2012 onder andere in Hotel V en het Lloyd Hotel gestaan. Nu is de lamp, ter waarde van €2400,- klaar met reizen. Interesse in dit bijzondere kunstwerk? Stuur dan een mail naar kristian@kumpany.nl.

 

Building Amsterdam is authentiek, vindingrijk en eigenwijs en is daarom erkend!

 

Willekeurig