Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

's Werelds eerste virtual reality bioscoop heeft zijn deuren geopend in Amsterdam.

The VR artikelfoto
Het is misschien wel dé multimedia-ervaring van de toekomst: virtual reality. Je zet een bril op en je waant je even in een andere wereld. Op Youtube zijn al verschillende 360º-filmpjes te zien en met de release van de Oculus Rift komt de nieuwste manier om naar bewegend beeld te kijken steeds dichter bij voor de massa. Amsterdam heeft een primeur op het gebied van virtual reality: ‘s werelds eerste VR bioscoop. Echt Amsterdams ging langs bij ‘The VR Cinema’ om de virtual reality ervaring te beleven en meer te weten te komen over dit vernieuwende initiatief.

Een complete beleving
Begin maart 2016 is ’s werelds eerste VR bioscoop geopend aan de Oosterdokskade vlakbij het Amsterdam Centraal station. Na in 2015 verschillende pop-up VR bioscopen door heel Europa te hebben georganiseerd, besloot de conceptontwikkelaar ‘&samhoud media’ dat ‘The VR Cinema’ een vaste plek in de hoofdstad moest krijgen. In de 45 stoelen (die 360-graden rond kunnen draaien om de beleving te versterken) met elk een VR-bril en een koptelefoon zijn in een half uur vier verschillende filmfragmenten te bekijken. Bezoekers kunnen kiezen voor het “volwassen-pakket” met daarin de door &samhoud eigen geproduceerde film ‘In Your Face’ of het speciale “kinder-pakket”. Naast een nieuwe hotspot voor Amsterdammers, is de virtual reality bioscoop ook een leuke belevenis voor toeristen. De uitleg wordt met net zoveel gemak in het Engels gegeven en ook de films zijn (al dan niet met ondertitels) prima voor toeristen.

Mijn ervaring
Voor mijn bezoek aan ‘The VR Cinema’ wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik had nog nooit een virtual reality bril opgehad en had eigenlijk alleen maar het beeld van een steeds banger wordende Matthijs van Nieuwkerk als referentiekader. Na een korte uitleg van de bril begon de ervaring: de brillen werden stuk voor stuk door de aanwezige medewerkers afgesteld en de films werden aangezet. In het begin was ik nog erg bewust bezig met het feit dat ik een bril en koptelefoon op had, maar al snel vergat ik dat om mij heen tientallen andere mensen zaten rond te draaien om niets te missen van de films. Ondanks dat je in “een andere wereld” terecht kwam en overal om je heen wel iets gebeurde, waren de fragmenten door middel van hints in de vorm van geluid en blikken van de acteurs goed te volgen en miste je niets van het verhaal. Het half uur vloog voorbij, maar toch was het wel weer prettig om de bril af te zetten en terug in “de echte wereld” te zijn. De beleving van de VR bioscoop is intens, waardoor voorstellingen van een half uur een perfecte tijd zijn.

Echt Amsterdams
Het is natuurlijk fantastisch dat de eerste VR bioscoop ter wereld in Amsterdam staat. Het is een compleet nieuwe ervaring van “naar de film” gaan en geeft je een eerste blik in de wereld van virtual reality. ‘The VR Cinema’ is dan ook waardevolle toevoeging aan de stad en zeker Echt Amsterdams!

Willekeurig