Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

Landmarkt

Landmarkt is een supermarkt bestaande uit puur ambachtelijke producten, afkomstig van lokale leveranciers.

Iedereen weet dat eieren afkomstig van de boerderij lekkerder zijn dan een eieren uit een legbatterij. Of dat een lekker stuk vlees van de slager duurzamer is dan de kiloknaller van de supermarkt. Toch krijgen deze kleine leveranciers vaak niet de waardering die ze verdienen, doordat mensen simpelweg de tijd niet hebben om voor een stuk kaas naar de boerderij te gaan, voor de vis langs de vishandel, enzovoort. Wat nou als je deze verschillende verse producten op één plek kunt kopen? Dan krijg je Landmarkt, bestaande uit twee filialen en een restaurant. Echt Amsterdams dronk een kopje koffie met Thijs Uylenbroek, marketing manager van Landmarkt, en sprak met hem over het concept.

Landmarkt is een initiatief om consument en producent met elkaar in contact te brengen. Het plan was meteen duidelijk: Deze verbinding moest gemaakt worden in een ruimte die het gevoel geeft van een echte markt. Sinds 2011 is dit idee werkelijkheid geworden. Thijs vertelt: “In het begin zijn we echt persoonlijk langs boeren gegaan met een laptopje en een verhaal, om ons plan te vertellen. Zo hebben we elke afdeling bezocht om zo een compleet assortiment te vormen. Hierbij keken we echt naar smaak, kwaliteit en het verhaal erachter.”

Landmarkts leveranciers staan zelf ook af en toe in de winkel, zodat zij het verhaal achter hun eigen producten kunnen vertellen. Zij delen de kennis over het eten en weten precies welke ambachtelijke recepten ermee te maken zijn. Elke zaterdag is er een chef aanwezig met een proeverij of een demonstratie van het product wat in die periode geoogst wordt. “Afgelopen zaterdag hebben we allemaal gezonde snacks gemaakt, omdat de scholen zijn begonnen. Als het aardappelseizoen net van start is gegaan, komt bijvoorbeeld de aardappelboer langs. Zo komt de klant echt in contact met de leverancier, wat leidt tot meer waardering voor het product.”

Tijdens ons gesprek zie ik dat het restaurant vol begint te lopen. “Als je hier gewoon komt eten, hoef ook geen boodschappen meer te doen.” zeg ik lachend. Thijs legt uit hoe ze op het diner-gedeelte gekomen zijn. “Het leek ons leuk om horeca en retail met elkaar te verbinden. Maaltijden die je in het restaurant kunt eten zijn te koop in de winkel, en andersom. Daarnaast kunnen we producten uit de winkel die bijna over datum raken, gebruiken voor bijvoorbeeld dag-specials in het restaurant. Waar andere supermarkten iets weggooien maken wij er nog wat lekkers van.”

Landmarkt werkt samen met verschillende leveranciers, het liefst zo dichtbij mogelijk. Vanwege het mooie initiatief om consument en producent bij elkaar te brengen vonden wij als Echt Amsterdams dat dit leuke bedrijf hierom een artikel verdiend op onze site. Er worden veel Amsterdamse producten verkocht, van bier van Brouwerij ’t IJ tot kaas afkomstig van een Amsterdamse kaasmakerij. Het restaurant en supermarkt zit aan het IJ op de Schellingwouderdijk, maar hun tweede kleinere filiaal ligt in het centrum op de Van Woustraat. “Voor als je als drukke Amsterdammer wat minder tijd hebt.”, zegt Thijs met een knipoog.

Als je geïnteresseerd bent in ambachtelijke producten, of gewoon lekker een hapje wilt eten, raden wij als Echt Amsterdams aan om langs te gaan!

Willekeurig