Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

De Straatklinkers is het enige daklozenkoor in Amsterdam.

schermafbeelding-2016-10-11-om-15-48-58
Even lekker je frustraties van je af zingen kan behoorlijk opluchten: helemaal als de liederen betrekking hebben op jouw leven kan het een positieve werking hebben. Met andere mensen zingen is natuurlijk net even leuker, zo ook bij het koor de Straatklinkers. De Straatklinkers is het daklozenkoor van Amsterdam, georganiseerd door het straatpastoraat. Wij gingen langs bij een repetitie van de Straatklinkers en spraken met coördinator Luc Tanja om meer over dit bijzondere project te weten de komen.

De Straatklinkers zijn 14 jaar geleden begonnen vanuit het straatpastoraat voor mensen bekend met het leven op de straat. (Ex) dak- en thuislozen kunnen elke week terecht bij de repetities en meedoen met de optredens. Zo’n tien optredens per jaar, legt Luc uit: “Aan tien moeten we wel komen, ja. Regelmatig zingen wij tijdens kerkdiensten, wij hebben natuurlijk een religieuze achtergrond. Maar ook in buurthuizen of tijdens speciale gelegenheden”. Tijdens de repetities van de Straatklinkers doen gemiddeld zo’n 10 tot 15 man mee. Volgens Luc is echter elke repetitie weer de vraag hoe de repetitie zal gaan verlopen: “Er bestaat niet zo iets als een “normale repetitie”, al laat deelnemer Ron op de achtergrond weten dat hij het daar niet mee eens is.

Bij de Straatklinkers worden vooral Amsterdamse liedjes, religieuze liedjes en zeemansliederen gezongen, legt Luc uit: “Waar wij goed in zijn is het projecteren van enthousiasme en lol. Wij hoeven niet de beste zangers te zijn, maar het is wel geloofwaardig. Amsterdamse liedjes gaan bijvoorbeeld heel vaak over armoede als je er op gaat letten; de leden bij ons koor kunnen zich daar natuurlijk goed in inleven.” Naast het zingen gaat het bij de Straatklinkers vooral om plezier en het samenzijn. Het is voor de leden van het koor een veilige plek en is er vastigheid. Luc geeft aan dat het belangrijk is dat mensen toch weer even bij elkaar en met een kopje koffie weer even bij praat. Bij de Straatklinkers viert men het leven, maar ook de zware momenten worden gedeeld.

Momenteel zijn de straatklinkers bezig met het maken een opera in de vorm van een film, speciaal voor hen geschreven. Iets nieuws, maar wel spannend om zo naar buiten te treden. Volgens Luc gebeurt het vaak dat de deelnemers tijdens optreden naar buiten treden en aan de andere mensen in de stad en laten zien: dit zijn ook mensen die in de stad wonen. Iedereen heeft wat te bieden. Wij kunnen voor gezelligheid zorgen, het is niet alleen maar problematiek.

Luc weet wel waarom de Straatklinkers Echt Amsterdams is: “Echt Amsterdams gaat over de mensen. De lol, de gein, de directheid en eerlijkheid; je vind het allemaal hier. Daarnaast maken we hier misschien ook wel de negatieve kanten die zo’n grote stad met zich meebrengt mee: de druk bijvoorbeeld. “ Wij zijn het hier helemaal mee eens en feliciteren de Straatklinkers met de Echt Amsterdams erkenning voor hun mooie initiatief.

Willekeurig