Echt Amsterdams op kaart

Facebook

Please activate some Widgets on SLIDE PANEL 3 widget .

Echt Amsterdams in kaart

EA Erkend Op Kaart

Please activate some Widgets on HEADER WIDGET 2 widget .

CRE8: Urban Fabrication

CRE8 is een bedrijf wat werkt met 3D-printers en lasersnijders. Het begeleid jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een volgende stap in hun leven.


Als we het hebben over digitaal fabriceren, denk je al snel aan een grote fabriek ergens in China waar honderden mensen massaal aan het produceren zijn. Het bedrijf CRE8, wat sinds kort op de Westerdoksdijk zit, spreekt dit beeld tegen. CRE8 is een bedrijf wat zich specialiseert in het 3D-printen, lasersnijden en belettering. Dit doen zij in samenwerking met Streetcornerwork, waarin zij jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden in een leerwerktraject. Genoeg reden voor Echt Amsterdams om langs te gaan op de Westerdoksdijk en te praten met Maria Nguyen, medeoprichtster van CRE8.

CRE8 is opgericht door Jurre Groenenboom, en snel daarna heeft Maria zich daarbij aangesloten. Jurre en Maria hebben beide Industrieel Ontwerp gestudeerd aan de TU Delft. Maria legt uit: “Iets waar wij vaak tegen aanliepen als industrieel ontwerpers was dat je de ontworpen producten helemaal uit China moest laten komen. 3D-printen bood de kans dit hier in Amsterdam zelf te laten doen, en zo besloot Jurre zijn interesses, 3D-printen en industrieel ontwerpen, te bundelen en dit samen te laten komen in het bedrijf CRE8.”

Het mooie aan het bedrijf is dat het werkt met jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. CRE8 is ideaal voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, zodat ze daarna klaar zijn voor een volgende stap in hun leven, zoals een opleiding of baan. Maria legt uit: “Elke week hebben de jongeren een evaluatiegesprek met Rebecca, iemand van Streetcornerwork, waar sociale onderwerpen worden besproken. Daarnaast zijn de jongeren betrokken bij verschillende processen in het bedrijf, van ontwerp tot productie.” Ze noemt als voorbeeld een meisje dat een dierenpuzzel heeft ontworpen, en nu bezig is met de verpakking. Zo krijgt ze meer inzicht op verschillende vlakken van het productieproces.

Maria vertelt: “De kracht van het bedrijf ligt ook in het persoonlijke aspect. Doordat er 3D-printers aanwezig zijn, kunnen de ontwerpen tastbaar worden gemaakt, zodat de makers meteen het gemaakte ontwerp in handen hebben. Hierdoor kunnen producten getest worden en leren de makers dat niet alles altijd in één keer goed gaat.”
Daarnaast biedt dit de mogelijkheid tot het maken van echt persoonlijke producten, zo heb je als klant de mogelijkheid om zelf inspraak te hebben in het product wat je wilt kopen. Denk bijvoorbeeld aan een puzzel van je eigen naam, die zal niet op elke speelgoedwebsite te vinden zijn. “Wat ik het leukst vind? Ik denk toch wel de variatie aan personen op de werkvloer. Iedereen is zo verschillend, dat leidt tot leuke gesprekken aan de lunchtafel.”, vertelt Maria glimlachend.

CRE8 zit midden in Amsterdam, werkt met Amsterdamse jongeren, en heeft Amsterdamse klanten. Naast de leuke webshop en het creatieve idee helpen ze talloze Amsterdamse jongeren in hun ontwikkeling en brengen ze hun zowel werk als sociale vaardigheden bij. Geen twijfel over mogelijk dus, CRE8 verdient het Echt Amsterdams keurmerk. Gefeliciteerd!

Willekeurig